مطالعه هیستولوژیک و هیستومورفومتریک حباب روده ای ماهی شیربت Barbus grypus
ماهی شیربت یکی از ماهیان بومی استان خوزستان می باشد که از گونه های با پراکنش وسیع در رودخانه های استان خوزستان می باشد. این ماهی فاقد معده بوده و به دلیل باریک بودن فضای روده و عدم امکان ذخیره مواد غذایی، قسمت قدامی روده به طور ثانویه متسع شده و حباب روده ای نامیده می شود. شناخت ساختار بافت شناسی حباب روده ای در این گروه از ماهیان می تواند کمک شایانی به چگونگی تغذیه جهت توسعه پرورش این نوع از ماهی بنماید. در این مطالعه ۱۰عدد ماهی شیر بت بالغ از هر دو جنس با میانگین وزنی g ۵۲/۶۰ ۲۵±/۳۵۴ و میانگین طولی cm ۱۶/۴ ± ۲۵/۳۶ انتخاب شده و پس از آسان کشی، حباب روده ای آن ها جدا شده و نمونه هایی به ضخامت cm ۵/۰ تهیه و در محلول فیکساتیو بوئن قرار داده شد و پس از طی مراحل معمول تهیه مقاطع بافتی، برش و رنگ آمیزی H&E وPAS با لنز Dino lite و نرم افزار Dino capture قسمت های مختلف اندازه گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که تعداد سلول های جامی از ابتدا به سمت انتهای حباب روده ای افزایش می یابد. و ارتفاع بافت پوششی در قسمت قدامی حباب روده ای نسبت به سایر قسمت ها بیشتر می باشد.ضخامت لایه عضلانی در قسمت های مختلف حباب روده ای تفاوت نشان داد به گونه ای که ضخیم ترین عضله در قسمت میانی حباب روده ای مشاهده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که ساختار بافتی دیواره حباب روده ای ماهی شیربت در مقایسه با سایر ماهیان هم خانواده از لحاظ ضخامت کل دیواره و ارتفاع بافت پوششی و ضخامت طبقه مخاطی شباهت هایی دارد.
- ۰۳/۰۱/۳۰