حقیقت وجود واحد مشکک است
درس بدایة الحکمة
جلسه ۶: حقیقت وجود واحد مشکک است
فللنور عرض عریض ، باعتبار مراتبه المختلفة بالشدة والضعف ، ولکل مرتبة عرض عریض ، باعتبار القوابل المختلفة من الأجسام الکثیفة.
کذلک الوجود حقیقة واحدة ذات مراتب مختلفة ، متمایزة بالشدة والضعف والتقدم والتأخر وغیر ذلک ، فیرجع ما به الامتیاز فیها إلى ما به الاشتراک ، وما به الاختلاف إلى ما به الاتحاد ، فلیست خصوصیة شیء من المراتب جزءا مقوما للوجود ، لبساطته کما سیجیء (١) ولا أمرا خارجا عنه ، لأن أصالة الوجود تبطل ما هو غیره الخارج عنه ، بل الخصوصیة فی کل مرتبة مقومة لنفس المرتبة ، بمعنى ما لیس بخارج منها.
ولها کثرة طولیة باعتبار المراتب المختلفة ، الآخذة من أضعف المراتب ، وهی التی لا فعلیة لها إلا عدم الفعلیة ، وهی المادة الأولى الواقعة فی أفق العدم ، ثم تتصاعد (٢) المراتب ، إلى أن تنتهی إلى المرتبة الواجبة لذاتها ، وهی التی لا حد لها إلا عدم الحد ، ولها کثرة عرضیة ، باعتبار تخصصها بالماهیات المختلفة ، التی هی مثار الکثرة.
وذهب قوم من المشاءین ، إلى کون الوجود حقائق متباینة بتمام ذواتها ، أما
__________________
(١) فی الفصل السابع
(٢) توضیحه : أنا إذا اعتبرنا مراتب هذه الحقیقة آخذة من أضعف المراتب ، کانت المرتبة الثانیة التی فوقها أشد منها وأقوى ، وکانت الثالثة التی فوق الثانیة أشد مما تحتها وأقوى ، وهکذا حتى تنتهی إلى المرتبة العلیا التی فوق الجمیع.
ثم إذا أخذنا بعض المراتب المتوسطة وقسناها إلى ما فوقها ، کانت التی فوقها مشتملة على ما فیها من الکمال وزیادة ، بخلاف التی تحتها ، فإذن التی تحتها محدودة بالنسبة إلى ما فوقها فاقدة لتمام کمالها ، ثم إذا قسنا التی فوق إلى التی فوقها کانت أیضا محدودة بالنسبة إلى ما فوقها.
وعلى هذا القیاس ، حتى تنتهی إلى المرتبة التی هی فوق الجمیع ، فما دونها محدودة بالنسبة إلیها ، وهی مطلقة غیر محدودة بحد عدمی ، وإن شئت فقل : «حدها أنه لا حد لها».
وأما المرتبة التی تحت الجمیع ، ففیها کل حد عدمی ، ولیس لها من الکمال إلا أنها تقبل الکمال ، وهی الهیولى الأولى ـ منه رحمه الله.
١٦
کونه حقائق متباینة فلاختلاف آثارها ، وأما کونها متباینة بتمام الذوات فلبساطتها ، وعلى هذا یکون مفهوم الوجود المحمول علیها ، عرضیا خارجا عنها (١) لازما لها.
والحق أنه حقیقة واحدة مشککة ، أما کونها حقیقة واحدة فلأنه لو لم تکن کذلک ، لکانت حقائق مختلفة متباینة بتمام الذوات ، ولازمه کون مفهوم الوجود وهو مفهوم واحد کما تقدم (٢) ، منتزعا من مصادیق متباینة بما هی متباینة وهو محال ، بیان الاستحالة أن المفهوم والمصداق واحد ذاتا ، وإنما الفارق کون الوجود ذهنیا أو خارجیا ، فلو انتزع الواحد بما هو واحد من الکثیر بما هو کثیر ، کان الواحد بما هو واحد کثیرا بما هو کثیر وهو محال.
وأیضا لو انتزع المفهوم الواحد بما هو واحد ، من المصادیق الکثیرة بما هی کثیرة ، فإما أن تعتبر فی صدقه خصوصیة هذا المصداق ، لم یصدق على ذلک المصداق ، وإن اعتبر فیه خصوصیة ذاک لم یصدق على هذا ، وإن اعتبر فیه الخصوصیتان معا لم یصدق على شیء منهما ، وإن لم یعتبر شیء من الخصوصیتین ، بل انتزع من القدر المشترک بینهما ، لم یکن منتزعا من الکثیر بما هو کثیر بل بما هو واحد ، کالکلی المنتزع من الجهة المشترکة بین الأفراد ، الصادق على الجمیع هذا خلف.
وأما أن حقیقته مشککة ، فلما یظهر من الکمالات الحقیقیة المختلفة ، التی هی صفات متفاضلة ، غیر خارجة (٣) عن الحقیقة الواحدة کالشدة والضعف ، والتقدم والتأخر والقوة والفعل وغیر ذلک ، فهی حقیقة واحدة متکثرة فی
__________________
(١) اذ لو کان داخلا ، کان جزءاً ؛ وینافی ذلک البساطة ـ منه دام ظله.
(٢) فی الفصل الثانی
(٣) اذ لو کانت خارجة من حقیقة الوجود ، کانت بالطلة ، لانحصار الأصالة فی الوجود ـ منه دام ظله.
در این فصل صحبت در این است که آیا حقیقت وجودات مختلف یک چیز است یعنی همه که موجودند حقیقت وجود برای همه آنها یکی است یا وجودات حقایق متباینهاند و حقیقت هستی یک موجود با حقیقت هستی در موجود دیگر دو چیز متباین است.
قبل از توضیح این مطلب باید عرض کنیم که بعضی از مفاهیم هستند که حقیقت آنها در خارج متواطی است یعنی در موارد مختلف و در افراد مختلف و مصادیق مختلف یکسان است و شدت و ضعف ندارد و هیچ نوع اختلافی ندارد.
وجود یک حقیقت متواطی، متوافق، متشابه و یکسان در تمام صادیق نیست زیرا یک وجود علت است و یکی معلول، یکی واجب است یکی ممکن. اینها یکسان نیستند به همین دلیل هیچ کس قائل نشده که وجود حقیقت واحد متواطی باشد. بلکه صحبت درباره این است که حال که مصادیق وجود در خارج، متواطی متوافق و یکسان نیست آیا دو وجود با هم تباین دارند یعنی دو حقیقت هستند یا این دو وجود حقیقتشان یکی است ولی این حقیقت یکسان مشکک است یعنی حقیقتی است که در خود این حقیقت اختلاف است. این حقیقت مشکک حد متوسط است بین تباین و بین تواطی. و چون این حقیقت بین تباین و تواطی است فهمش مشکل بوده مثال زدهاند به نور.
در حقیقت نور گفتهاند «الظاهر بذاته المظهر لغیره» یعنی خود بخود روشن است و هر شیئ دیگری را روشن میکند. این حقیقت در نور قوی و ضعیف هست و نور قوی مرکب از این حقیقت و حقیقت دیگر نیست. و نور شدید در همین نوریت شدید است و نور ضعیف هم مرکب از نور و ظلمت نیست چه ظلمت را امر عدمی بدانیم چه امر وجودی که در مقابل نور است. بلکه نور ضعیف در همین نوریت ضعیف است.
مثال بهتر، حرکت است. اشیایی که با سرعتهای مختلف در حرکت هستند، یکی زودتر به مقصد میرسد و یکی دیرتر. اینطور نیست که آنکه دیرتر به مقصد میرسد در وسط راه بایستند بلکه مداوم در حال حرکت است فقط کندتر حرکت میکند و آنچه عامل حرکت اوست در همه آنات وجود دارد.
علامه میفرایند همانطور که در نور دیدید در وجود هم همینگونه است. نور کثرت دارد به اعتبار مراتب. یعنی مراتب درجه به درجه بالا میرود و به آن میگویند کثرت طولی.
و نور کثرت دیگری هم دارد که به آن کثرت عرضی میگویند و اینگونه مراتب قوی و ضعیف ندارد بلکه همه در یک مرتبه هستند ولی با این حال نورها مختلف است مثل اینکه اگر نور افکنی بر روی صفحه یک میز نوری را بیندازد بصورتی که تمام اجزاء میز را روشن میکند و نوری که طرف راست میز را روشن کرده طرف چپ را روشن نکرده و ارتباط با نوری که طرف چپ میز را روشن کرده ندارد و ما به اندازه تعداد اجزاء میز نور داریم و با این حال این نورها یکی نیستند. و نیز اگر صفحه میز در یک طرف سیاه رنگ باشد و در طرف دیگر سفید رنگ. نور در هر طرف یک اثری میگذارد. حقیقت نور در تابیدن به هر طرف فرق نمیکند ولی چون قابلها فرق میکنند، نور متعدد میشود و کثرت پیدا میکند و هر یک از مصادیق نور یک خصوصیت مجزایی پیدا میکند.
پس کثرت گاهی کثرت طولی است یعنی درجات، شدت و ضعف پیدا میکند و گاهی کثرت عرضی است یعنی همه در یک درجه هستند ولی هر کدام یک حکم خاص دارد و متعدد میشوند و کثرت دارد.
میفرمایند آنچه در نور گفتیم در وجود هم همینگونه است. یعنی وجود هم دو نوع کثرت دارد: نوع اول کثرت طولی است یعنی کثرت به شدت و ضعف. وجود هم شدت و ضعف دارد و اینگونه نیست که وجود ضعیف مرکب باشد از هستی و چیزی که جزء اوست یعنی وجود شدید مرکب باشد از وجود که این وجود را وجود ضعیف هم دارد و مرکب از چیز دیگری که بواسطه آن شدید شده است.
اینگونه نیست زیرا هستی قابل ترکیب نیست زیرا در مقابل هستی نیستی است و نیستی قابل ترکیب با هستی نیست. پس بنابر این هستی چه قوی و چه ضعیف، هستی محض است.
پس هر هستی قوامش به خودش است یعنی اگر یک هستی قوی است و میتواند علت باشد، خصوصیت علت بودن و قوی بودن جزء اوست یعنی چیزی خارج از او نیست و شدت این حقیقت بسیط متعلق به خودش است و از خود هستی اوست. و در هستی ضعیف هم خصوصیت ضعف از خود این هستی است.
پس گفتیم وجود دو نوع کثرت دارد:
نوع اول، کثرت به شدت و ضعف که یکی علت است و یکی معلول. که در این کثرت یک طرف زنجیر و سلسله را ماده تشکیل میدهد و همینطور وجودات که از ماده شروع شد بالا میرود و قویتر میشود تا آنطرف سلسله که باری تعالی قرار گرفته است که وجود غیر متناهی و غیر محدود است که به عقل بشر نمیآید و نمیشود از آن ماهیت گرفت و فقط با مفاهیمی میشود از آن حکایت کرد.
نوع دوم از کثرت، کثرت عرضی است. یعنی هستیهایی داریم در عرض هم که این اختلاف مربوط به خود هستی است مثلا در فیزیک میگوییم که صدو چند عنصر داریم مثل آهن، مس، اکسیژن و.... این عناصر از نظر مرتبه وجود شدت و کثرت وجودی ندارند، همه مادی هستند و در عرض هم ولی با این حال کثرت دارند یعنی یک هستی است که آهن است و آثار خاصی دارد و یک هستی است که مس است و آثار دیگری دارد.
این مطالب همه بیان مدعای فهلویین بود. یعنی قول اول در مسئله که میگفت وجود حقیقت واحده است و دارای مراتب مختلف یعنی حقیقت واحد مشکک.
قول دوم قول مشائین است که میگویند وجود حقیقت واحده نیست بلکه وجود حقایق متعدده است در خارج یعنی هر هستی مباین است با هستی دیگر و حقیقت هر کدام با دیگری بینونت و ضدیت دارد.
دلیل این قول را اینگونه مطرح کردهاند که وجود حقایق متباینه است و این تباین هم تباین به تمام الذات است.
(تباین گاهی به تمام ذات است مثل اینکه یکی جوهر است و یکی عرض. بعدا خواهد آمد که همه وجودات در مقامی که ما از آنها ماهیت انتزاع میکنیم ده جور میشوند یعنی از نظر ماهیتهایی که از آنها انتزاع میشود در ده طبقه، طبقه بندی میشوند که هیچیک از این ماهیتها با هم وجه اشتراک ندارند. و گاهی تباین در بعض ذات است مثل انسان و فرس یعنی آنچه تحت یک جنس باشند در جنس با هم شریکند ولی در فصل با هم متفاوتند که فصل بعض ذات است و گاهی تباین به این صورت است که دو چیز در تمام ذات با هم شریکند و در اثر عوارض با هم فرق میکنند مثل زید و عمرو که ماهیت هر دو انسان است و ذاتشان حیوان ناطق است ولی یک پسر بکر است یکی پسر خالد.)
آنچه گفتیم مربوط به مفاهیم و ماهیات بود که سه جور میشد ولی مشائین در مورد وجودات مدعایشان این است که وجودات حقایق متباینه هستند و تباین آنها به تمام ذات است یعنی همه ذات یک هستی با هستی دیگر مباین است و هیچ جهت اشتراکی با هم ندارند یعنی ادعایشان دو جزء دارد اول اصل تباین و دوم تباین به تمام ذات.
برای هر کدام استدالال آوردهاند.
استدلال بر اینکه موجودات متباین هستند این است که آثارشان متفاوت است و در منطق خواندهایم که یکی از راههای پی بردن به حقایق برهان إن است، از معلول پی به علت بردن.
اثر یک موجود با اثر موجود دیگر با هم فرق میکند همین که آثارشان با هم فرق میکند حکایت از این دارد که ذاتشان با هم مباین است.
و دلیل اینکه اختلاف به تمام ذات است همان است که ما هم گفتیم که موجودات بسیط هستند و هر هستی، هستی اش بسیط است و معنا ندارد که دو هستی در بعض الذات با هم مباین باشند این معنی اش این است که در یک بعض الذات دیگر با هم مشترکند یعنی هر هستی ذاتش دو جزء دارد و این معنا ندارد. چون هستیها بسیطند یا باید حقیقت واحده باشند یا اگر حقایق متباینه بودند متباین به تمام الذات باشند چون ذاتشان دو جزء ندارد.
این بود دلیل قول دوم. وقتی دلیل قول اول مطرح شود، دلیل قول دوم رد خواهد شد.
خلاصه جواب بر قول دوم این است که دلیلی که گفته شد اعم از مدعا است. چون حقیقت واحده متواطی دارد و مشکک. شما گفتید از اختلاف آثار پی میبرید به اختلاف، ولی اختلاف تشکیکی. یعنی حقیقت واحدهای است که اختلاف دارد و مراتب مختلف دارد نه اینکه کاملا مباین باشد.
۳
تطبیق
۲
فللنور عرض عریض، باعتبار مراتبه المختلفة بالشدة والضعف (یکی نور کم است و یکی زیاد است)، ولکل مرتبة عرض عریض (مثلا در یک لامپ صد، نورهای مختلف صادر میشود و هر کدام یک نور جدا است)، باعتبار القوابل المختلفة من الأجسام الکثیفة (به زغال یک اثری دارد و به بلور یک اثر دارد).
کذلک (مثل نور در شدت و ضعف) الوجود حقیقة واحدة ذات مراتب مختلفة، متمایزة بالشدة والضعف والتقدم والتأخر وغیر ذلک (مثل قوه و فعل)، فیرجع ما به الامتیاز فیها (مراتب) إلى ما به الاشتراک (یعنی ما به الامتیاز و ما به الاشتراک هر دو هستی است)، وما به الاختلاف إلى ما به الاتحاد، فلیست خصوصیة شیء من المراتب جزءا مقوما (قید توضیح جزء است) للوجود، لبساطته (چون هیچی در مقابلش نیست) کما سیجیء ولا أمرا خارجا عنه (هستی)، لأن أصالة الوجود تبطل ما هو غیره الخارج عنه (هستی)، بل الخصوصیة (این وجود مقدم و آن موخر است و یا یکی ضعیف است و دیگری قوی است) فی کل مرتبة مقومة لنفس المرتبة، بمعنى ما لیس بخارج منها.
ولها کثرة طولیة باعتبار المراتب المختلفة، الآخذة (شروع میشود) من أضعف المراتب، وهی (مرتبهای) التی لا فعلیة لها (مرتبه) إلا عدم الفعلیة، وهی (چیزی که هیچ فعلیتی ندارد) المادة الأولى (اگر چوبی سوخته شود و خاکستر شود، یعنی یک حقیقت به حقیقت دیگر تبدیل شد، در اینجا سوال این است که آیا چوب از بین رفته و خاکستر خلق شده یا اینکه چوب تبدیل به خاکستر شد، یعنی حقیقت چوب گاهی در چوب بودن است گاهی در خاکستر است؛ یعنی همین حقیقت چوب است که خاکستر شدن را قبول میکند. اما این صحیح نیست چون اگر چوب بخواهد خاکستر بودن را قبول کند، خود چوب باید باشد و الا محال عقلی پیش میآید. پس این نیست اما باید یک چیزی باشد که بین چوب و خاکستر باشد که آن قوت وجودی است و رنگ ندارد، یعنی یک توان هستی است اما حقیقت خاصی ندارد) الواقعة فی أفق العدم (یعنی اگر یکم آنورتر بود، عدم بود)، ثم تتصاعد المراتب، إلى أن تنتهی إلى المرتبة الواجبة لذاتها (واجب)، وهی التی لا حد لها إلا عدم الحد (این تاکید برای حد نداشتن است)، ولها (وجود) کثرة عرضیة، باعتبار تخصصها (حقیقت وجوب) بالماهیات المختلفة، التی هی مثار (خواستگاه) الکثرة.
(قول دوم:) وذهب قوم من المشاءین، إلى کون الوجود حقائق (وجود حقیقتهایی است که) متباینة بتمام ذواتها، أما کونه حقائق متباینة فلاختلاف آثارها (از اختلاف آثار پی میبریم که حقیقت واحده نیست. جواب: پی میبریم حقیقت واحده متواطی نیست)، وأما کونها (حقایق) متباینة بتمام الذوات فلبساطتها (و مرکب از ما به الاشتراک و ما به الامتیاز نیست)، وعلى هذا یکون مفهوم الوجود المحمول علیها (حقایق متباینه)، عرضیا خارجا عنها لازما لها.
والحق أنه حقیقة واحدة مشککة (پس دو مدعا است: یکی اینکه حقیقت واحده است و دیگر اینکه مشککه است)، أما کونها (وجود) حقیقة واحدة فلأنه لو لم تکن کذلک (حقیقت واحده نباشد)، لکانت حقائق مختلفة متباینة بتمام الذوات، ولازمه (حقایق مختلفه متباینه باشد) کون مفهوم الوجود وهو مفهوم واحد کما تقدم، منتزعا من مصادیق متباینة بما هی متباینة (چون هیچ وجه امتیاز و اشتراکی ندارد) وهو محال.
- ۰۳/۰۱/۰۳