دانشجویان کارشناسی ارشد مهندسی برق کنترل

حسین وحید خراسانی (متولد ۱۳۰۰ش) از مراجع تقلید شیعه ساکن قم است. او از شاگردان سیدابوالقاسم خویی و از استادان فقه و اصول حوزه علمیه قم است. وحید خراسانی تحصیلات حوزوی‌اش را در نیشابور، مشهد و نجف گذراند. مجلس درس خارج وی، از پررونق‌ترین دروس حوزه علمیه قم است.

او از مخالفان تحصیل فلسفه توسط طلاب است و قرآن و روایات را دربردارنده همه معارف مورد نیاز انسان می‌داند. شرح بر شرایع الاسلام، حاشیه بر کفایه و حاشیه بر مَکاسِب مُحَرَّمه از تألیفات او است.

تحصیلات و استادان

حسین وحید خراسانی، ۱ فروردین ۱۳۰۰ش (۱۱ رجب ۱۳۳۹ق) در نیشابور به‌دنیا آمد. پس از تحصیل دوره ادبیات، دروس دوره سطح را از محمد نهاوندی آموخت. سپس در درس خارج فقه میرزامهدی اصفهانی و میرزا مهدی آشتیانی شرکت کرد.

وحید خراسانی فلسفه را از میرزا ابوالقاسم الهی و میرزا مهدی آشتیانی آموخت. او در سال ۱۳۲۷ش، پس از گفتگویی علمی با سید محمد حجت کوه‌کمری در شهر ری، از وی اجازه اجتهاد گرفت.وی در ۲۷ سالگی به نجف رفت و در دروس سید عبدالهادی شیرازی، سید محسن حکیم و به‌ویژه سید ابوالقاسم خویی شرکت کرد.

سکونت و تدریس در قم

حسین وحید خراسانی در سال ۱۳۹۰ق، به ایران بازگشت. ابتدا با اصرار طلاب و علماء مشهد یک سال در آنجا تدریس کرد و سپس برای تدریس علوم حوزوی به قم رفت.

کلاس‌های درس خارج فقه و اصول وحید خراسانی از شلوغ‌ترین جلسات درسی حوزه علمیه قم است.

شاگردان

در طیّ سالیان طولانی تدریس آیت‌الله حسین وحید خراسانی، بسیاری از دروس او بهره برده‌اند؛ از جمله:

  1. محمدمهدی شب‌زنده‌دار
  2. سید علی میلانی
  3. سید محمدرضا مدرسی یزدی
  4. سید محمدجواد علوی بروجردی
  5. میر سید محمد یثربی
  6. محسن وحید خراسانی، فرزندش
  7. صادق آملی لاریجانی، دامادش

مرجعیت

در سال ۱۳۷۳ش، پس از درگذشت محمدعلی اراکی، مرجع تقلید وقت، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هفت تن را به عنوان کسانی که تقلید از آنها جایز است، معرفی کرد که وحید خراسانی از جمله آنان بود.

تألیفات

برخی از کتاب‌های وحید خراسانی به نقل از وبگاه وی عبارت‌اند از: توضیح المسائل، احکام مهاجران، حلقه وصل رسالت و امامت، آشنایی با اصول دین، مناسک حج، به یاد اول مظلوم روزگار، ریحانه رسول‌الله، به یاد آن که مذهب حق یادگار اوست، به یاد بضعه خاتم الانبیاء در طوس حضرت شمس الشموس و به یاد آخرین خلیفه و حجت پروردگار.

شرح بر شرایع الاسلام، حاشیه‌ای بر کفایه، حاشیه‌ای بر مکاسب محرمه و حاشیه بر عروة الوثقی از دیگر آثار وی هستند.

اقامه شعائر فاطمیه

در پی انتشار صوتی منسوب به سید محمدحسین فضل‌الله، که در آن سند برخی از احادیث شهادت حضرت زهرا (س) را دارای اشکال می‌داند، میرزا جواد تبریزی با صدور بیانیه‌ای خواستار راهپیمایی در سالگرد شهادت حضرت زهرا (س) شد. حسین وحید خراسانی، لطف‌الله صافی گلپایگانی و محمد فاضل لنکرانی نیز در این راهپیمایی شرکت کردند. از آن پس این آیین همه ساله برگزار می‌شود.

دیدگاه‌ها و اندیشه‌ها

طبق گفته علوی بروجردی از شاگردان آیت‌الله وحید خراسانی برخی از اندیشه‌های او عبارت است از:

  • استقلال حوزه‌ها و عدم وابستگی به هیچ شخص و شخصیت
  • لزوم تعامل منطقی شیعیان و اهل سنت
  • وجوب دفاع شیعیان از اهل سنت در برابر حمله کفار
  • حرمتِ عمل‌کردن در جهت مقابله با نظام و تضعیف نظام

مخالفت با فلسفه

طبق گفته علوی بروجردی با این که او بر فلسفه و عرفان تسلط دارد ولی فلسفه را دانشی ناسودمند می‌داند و مخالف تحصیل آن است.[۱۶] به گفته وی قرآن و روایات اهل بیت همه معارف مورد نیاز انسان را در اختیار او قرار داده‌اند. او به طلاب علوم دینی توصیه می‌کند به جای مشغول‌شدن به فلسفه به قرآن و روایات بپردازند.

درخواست تعطیلی روز شهادت حضرت فاطمه

حسین وحید خراسانی در سال ۱۳۷۹ شمسی، در دیدار با سید محمد خاتمی رئیس‌جمهور جمهوری اسلامی ایران، از وی خواست تا سالروز شهادت حضرت فاطمه (س) را تعطیل رسمی اعلام کند.

این پیشنهاد با موافقت خاتمی در هیئت دولت مطرح و لایحه آن برای تصویب به مجلس شواری اسلامی فرستاده شد. با تصویب این لایحه در مجلس شورای اسلامی، سالروز شهادت حضرت فاطمه در ایران تعطیل رسمی اعلام شد.

ندادن اجازه اجتهاد به دیگران

در پی انتساب برخی مطالب به وحید خراسانی، وی در پاسخ‌هایی شفاف تأکید کرد که به کسی اجازه اجتهاد شفاهی نداده و توصیه نکرده رساله عملیه چاپ کند.

مخالفت با نمایش چهره حضرت عباس (ع)

حسین وحید خراسانی در سال ۱۳۸۹ شمسی، در جمع مبلغان حوزه‌های علمیه، از تصمیم برای نمایش چهره حضرت ابوالفضل در سریال سریال مختارنامه به شدت انتقاد کرد و هشدار داد که در صورت عملی شدن این تصمیم، برای هرچه پیش آید و هرچه بگوییم، معذور خواهیم بود.[۲۳] وی همچنین در پاسخ به پرسشی دربارهٔ نمایش چهره برخی شخصیت‌های مذهبی در کربلا همچون حضرت ابوالفضل در فیلم سینمایی رستاخیز، این کار را جایز ندانست.

 

  • فرزاد تات

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی