محاسبه در روایات
«قد ورد فی الاخبار ان العاقل ینبغی ان یکون له اربع ساعات؛ ساعة یناجی فیها ربه و ساعة یحاسب فیها نفسه و ساعة یتفکر فی صنع الله و ساعة یخلوا فیها للمطعم و المشرب؛
سزاوار است که انسان خردمند برای خود چهار ساعت معین کند که یکی از آن ساعات حسابرسی و بازنگری در اعمال روزانه است، مناسب است که ساعت محاسبه شامگاهان پیش از خواب باشد تا انسان کاملاً از سود و زیان و دخل و خرج روزانه آگاه گردد»
بسیاری از مردم براثر غفلت ماهها و سالها بهحساب خود نمیرسند؛ گویی اصلاً کاری نکردهاند، غافل از اینکه خداوند برای هر فردی پروندهای ترتیب داده و روز قیامت این پرونده مورد بررسی قرار میگیرد: «اقرا کتابک کفی بنفسک الیوم علیک حسیباً؛
(این همان نامه اعمال اوست؛ به او میگوییم:) کتابت را بخوان! کافی است که امروز خود حسابگر خود باشی».
موضوع محاسبه بهقدری دقیق است که حتی از تصمیمات و نیتهای قلبی انسان نیز پرسش میشود.
«...ان تبدوا ما فی انفسکم او تخفوه یحاسبکم به الله؛
...اگر آنچه را در دلهایتان هست آشکار یا پنهان کنید خداوند طبق آن شمارا مورد محاسبه قرار خواهد داد...».
امیرالمؤمنین، علی (علیهالسّلام) میفرماید: «عباد الله احذروا یوماً تفحص فیه الاعمال و یکثر فیه الزلزال و تشیب فیه الاطفال، اعلموا عباد اللهان علیکم رصداً من انفسکم و عیوناً من جوار حکم و حفاظ صدق یحفظون اعمالکم، و عدد انفسکم، لا بسترکم منهم ظلمة لیل داج و لا یکنّکم منهم ذورتاج و انّ غدا من الیوم قریب؛...بندگان خدا، بر حذر باشید از روزی که اعمال مورد بررسی قرار میگیرند و لرزشها و تنشها فراوان است و کودکان (از ناراحتی) پیر میشوند: (یوماً یجعل الولدان شیباً)» ای بندگان خدا! بدانید که مراقبهایی از خودتان بر شما گماشته شده و دیده بانانی از اعضای پیکرتان ناظر شما هستند: (یوم تشهد علیهم السنتهم و ایدیهم و ارجلهم بما کانوا یعملون) و نیز بدانید که حسابگران راستگو اعمال شما را ثبت میکنند و حتی نفسهایتان را نگه میدارند، نه ظلمت شب تاریک شما را از آنها پنهان میدارد نه درهای محکم و بسته (هرکجا باشید به همراه شما هستند) و بهراستی فردا به امروز نزدیک است....»
روز قیامت پنجاه موقف دارد که هر موقفی هزار سال طول میکشد و در هر موقفی از چیزی پرسش میکنند.
امام صادق (علیهالسّلام) میفرماید: «الا فحاسبوا انفسکم قبلان تحاسبوا فان فی القیامة خمسین موقفاً کل موقف مثل الف سنة ممّا تعدون ثم تلا هذه الآیة «...فی یوم کان مقداره خمسین الف سنة...؛
ای انسان! پیش ازآنکه شمارا مورد محاسبه قرار دهند، خودتان بهحسابتان رسیدگی کنید، زیرا در قیامت پنجاه موقف است که هر موقفی هزار سال طول میکشد سپس این آیه را تلاوت فرمود:...روزی که مقدار آن پنجاه سال است...»
رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در یکی از وصایای خود به ابوذر فرمود: «ای اباذر! پیش ازآنکه مورد محاسبه قرارگیری بهحساب خود رسیدگی کن، زیرا این کار حساب قیامت تو را آسان میکند و قبل ازآنکه تو را ارزیابی کنند خود را ارزیابی کن و خویش را برای روز قیامت که در آن روز هیچچیز پنهان نمیماند، آماده کن...ای اباذر! هیچکس از پرهیزکاران محسوب نمیشود، جز اینکه نفس خود را محاسبه کند، سختتر از حسابرسی شریک از شریک خود، تا درنتیجه این محاسبه بداند که خوردنیها و نوشیدنیها و پوشیدنیهایش از کجاست. آیا از حلال بهدست آورده است یا از حرام. ای اباذر! کسی که به قوانین و مقررات الهی اعتنا نکند و پروا نداشته باشد که از چه راهی مال کسب میکند، خدا هم باک ندارد که از چه راهی او را وارد جهنم کند»
در حدیث دیگر فرمود: «حاسبوا انفسکم قبل ان تحاسبوا و زنوا قبل ان توزنوا تجهزوا للعرض الاکبر؛
پیش ازآنکه بهحساب شما برسند، خود حسابگر خویش باشید و قبل از اینکه اعمال شمارا بسنجند، اعمال خود را وزن کنید و برای روز قیامت خویش را آماده سازید»
امام هفتم، حضرت موسی بن جعفر، میفرماید: «یا هشام! لیس منّا من لم یحاسب نفسه فی کلّ یوم فان عمل حسناً استزاد منه و ان عمل سیئا استغفر الله منه و تاب الیه؛
از ما نیست کسی که هرروز نفس خود را به محاسبه نکشد. اگر عمل نیک انجام داده بر آن بیفزاید و اگر کار زشتی مرتکب شده از خدا آمرزش بخواهد و بهسوی او بازگردد »
- ۰۲/۱۱/۰۴